Historiek Koninklijke Cadettenschool
- Bij Koninklijk Besluit van 13 mei 1955 werd de Koninklijke Cadettenschool Lier opgericht in het Kwartier "Kapitein-commandant Dungelhoeff", toen Vaartlaan nummer 47 en sinds 01 januari 1961 Baron Opsomerlaan nummer 51. In hetzelfde jaar 1955 werden de eerste cadetten geïncorporeerd.
-
De oorsprong van de Cadettenschool ligt eigenlijk ook in Lier. Ten tijde van het Ancien Régime, de Franse overheersing en tijdens de prille jaren van het onafhankelijke België was er reeds het fenomeen van de "troepskinderen". Deze jonge knapen van tien jaar en ouder, voornamelijk zonen van militairen, waren steeds op een of andere wijze verbonden met het leger.
In 1847 werden deze jongens door een Koninklijk Besluit samengebracht in een "Compagnie voor troepskinderen" (Compagnie des enfants de troupe) in de Sionkazerne te Lier (Op 10 september 1846 verscheen er reeds een militaire depêche waarbij Lier werd aangeduid als zetel voor deze in de volksmond genoemde Militaire Kinderschool).
In 1860 verhuisde de Militaire Kinderschool naar Aalst. In de verdere loop van de geschiedenis kreeg deze instelling diverse namen (ondermeer Pupillenschool en later Cadettenschool) en diverse lokalisaties (onder meer Aalst, Sint-Truiden, Namen, Laken).
Na een tijdje Compagnie voor troepskinderen genoemd te zijn, werd de naam in 1883 veranderd in "Pupillenschool van het Leger".
Nog later volgde een opsplitsing in pupillen (de jongere leerlingen) en cadetten (de oudere leerlingen). In 1935 bleven enkel nog de cadetten over. Na de Tweede Wereldoorlog werd de school in 1948 naar Laken overgebracht, waar ze in 1951 werd omgedoopt tot "Koninklijke Cadettenschool". -
In 1955 werd in beide landsdelen een onderafdeling opgericht: voor het Nederlandstalige België in Lier, en voor het Franstalige België in Namen. Deze laatste onderafdeling (Namen) is nooit effectief opgericht geweest, zodat er vanaf 1955 en dit tot 1991 twee lokalisaties waren van de Koninklijke Cadettenschool: Laken als hoofdzetel, met een Nederlandstalige en een Franstalige Afdeling en Lier, uiteraard met enkel een Nederlandstalige Afdeling.
De reden van de oprichting van een specifieke Nederlandstalige Afdeling in Lier was het tekort toen aan Nederlandstalige officieren. Door een onderafdeling op te richten in het Nederlandstalige gebied hoopte men meer Nederlandstalige kandidaat-officieren te kunnen rekruteren, wat inderdaad dan ook geschied is. - In 1991 werd de Koninklijke Cadettenschool (zowel in Laken als in Lier) afgeschaft.
Historiek Voorbereidende Divisie van de Koninklijke Militaire School
- Iets na de Tweede Wereldoorlog werden diverse Brigadescholen opgericht, voor de opleiding van het nieuwe kader, vooral onderofficieren, van het leger. In 1950 werd aan de school welke zich toen in Maaseik bevond een "Speciale Sectie" gehecht, die de beste leerlingen van deze Brigadescholen voorbereidde op het toelatingsexamen tot de rang van officier.
- In 1951 verhuisde deze "Speciale Sectie" naar Sint-Denijs-Westrem, waar ze achtereenvolgens "Hogere School voor Kandidaat Gegradueerden" en "Centrale School" werd genoemd . Het was een tweetalige school, met een Nederlandstalige en een Franstalige Afdeling. Oorspronkelijk was deze school voorzien om de meest bekwame onderofficieren, die door omstandigheden geen diploma middelbare studies hadden doorlopen, de gelegenheid te geven deze achterstand in te halen. Later werd deze school ook opengesteld voor jongeren nog niet-militairen . De studies duurden drie jaar en waren uitsluitend gericht op de toelatingswedstrijden tot de loopbaan van officier: nadruk lag dan ook, meer dan in normale humaniora (hoger middelbaar), op wiskunde, Nederlands, Frans, geschiedenis, aardrijkskunde, fysica en scheikunde, toen de zeven vakken voor het ingangsexamen van onder meer de Koninklijke Militaire School.
- In 1962 werd de Centrale School afgeschaft en de leerlingen werden overgeheveld naar de Koninklijke Cadettenschool (de Nederlandstaligen naar Lier en de Franstaligen naar Laken) en vormden daar de onderafdeling van de Cadettenschool genoemd "De Toegevoegde Sectie". De Koninklijke Cadettenschool Lier bestond dan uit de Afdeling Cadetten en de Toegevoegde Sectie. De benaming Toegevoegde Sectie werd later gewijzigd in "Toegevoegde Afdeling" en nog later in "Afdeling Intermachten". Voor Laken was dit een volledig analoog verhaal, uiteraard in het Frans dan. In 1978 werd de duur van de studies aan deze Afdeling van drie jaar gebracht op één jaar. De leerlingen dienden vanaf dan reeds in het bezit te zijn van het diploma hoger middelbaar. Van dan af kon deze afdeling vergeleken worden met het zogenaamde zevende jaar in bepaalde colleges en athenea die leerlingen specifieke voorbereidden op bijvoorbeeld studies ingenieur aan de burgeruniversiteiten.
- Met de afschaffing van de Koninklijke Cadettenschool in 1991 bleef de "Afdeling Intermachten" over en werd een autonome school, nu rechtstreeks afhangend van het hoofdkwartier van het leger, onder de benaming "Intermachten Voorbereidende School". Net zoals vroeger met de Koninklijke Cadettenschool Lier die een onderafdeling was van de Koninklijke Cadettenschool Laken, was ook de Intermachten Voorbereidende School Lier hiërarchisch afhankelijk van Laken. Na enkele jaren werd de naam veranderd in "Voorbereidende Divisie van de Koninklijke Militaire School (V.D.K.M.S) en ging de school afhangen van de Koninklijke Militaire School.
- In 1998 werd de school in Lier gesloten en verhuisde ze naar Laken, waar aldus de Nederlandstalige Afdeling en de Franstalige Afdeling van de Voorbereidende Divisie van de Koninklijke Militaire School samen kwamen.
- Enkele jaren later werd de kazerne in Laken gesloten en verhuisde de school naar Sint-Truiden (Saffraanberg), waar ze zich nu nog bevindt, onder een nieuwe naam.
Historiek van de V1steV
- In vele militaire eenheden was het de gewoonte om alle weken op vrijdag in de late namiddag met het kader bijeen te komen in de bar, om de week goed af te sluiten en het weekend goed te beginnen. Het was een gemeenschappelijk moment (tussen pot en pint) om de voorbije week te analyseren op een meer ontspannen wijze en eventueel de volgende week al wat voor te bereiden. Dit was ook goed voor het sociaal contact, zeker in gevechtseenheden, waar men het kader van andere compagnies soms minder ontmoette tijdens de week.
- In de Koninklijke Cadettenschool Lier werd deze gewoonte ook bij de officieren en het lerarenkorps ingevoerd. Ook oud-officieren en oud-leraars waren welkom. Na enkele jaren (de juiste datum is niet meer te achterhalen; dit heb ik een tiental jaren geleden ook al eens - vruchteloos - geprobeerd) werd beslist deze ontmoeting één maal in de maand, op de eerste vrijdag (vandaar uiteraard de benaming Eerste Vrijdag) open te stellen voor mensen van buiten de school. Dit werd destijds gedaan om een beter band te creëren tussen de School en de Stad Lier; zulks was zeer interessant, voor beide partijen, zeker in het prille begin van de School in Lier. Daarom werden enkel leidinggevende personen van de stad uitgenodigd: burgemeester, secretaris, stadsontvanger, schepenen, gemeenteraadsleden, OCMW voorzitter, directeurs van andere scholen, politiecommissaris, directeur PMS centrum, voorzitter politierechtbank, voorzitter Vredegerecht, enzomeer. In de loop van de tijd werden deze "formele" genodigden meer en meer aangevuld met meer "informele" genodigden.
- Toen ik in 1991 bevelhebber werd van de School bestond de Eerste Vrijdag dus reeds zeer lang. Deze traditie heb ik dan ook in ere gehouden. Tot de sluiting van het Kwartier Dungelhoeff in 1998, met de verhuizing van Lier naar Laken, greep de Eerste Vrijdag plaats in de Bar Kader van de School (toen Voorbereidende Divisie van de Koninklijke Militaire School genoemd). Het concept ging tijdens deze periode als volgt. Vanaf 16.00 uur waren de genodigden welkom in de Bar Kader; er werd wat gedronken, gebabbeld enzovoort. Rond 18.00 uur ging men dan aan tafel: de klassieke maaltijd toen bestond uit frietjes, haring, hesp, kaas, brood en koude groentjes en alles werd bekostigd door de School. Na enkele jaren begon men dan met een soort systeem van sponsoring, want er waren af en toe personen die zegden dat ze eens iets wilden doen aan het traditionele menu, iets extra wilden doen, met de financiële gevolgen vandien. Vanaf dan zaten we dus ongeveer in hetzelfde systeem als nu!
- Met de sluiting van de kazerne en de verhuizing in 1998 besliste ik in eerste instantie dat de Eerste Vrijdag niet verder meer zou ingericht worden, het principe indachtig: geen School meer, geen tradities meer. Bepaalde personen, onder meer als grote initiatiefnemer Nicky Claus (ex-echtgenoot van Greet Vervloet, vroeger lid van de Eerste Vrijdag), majoor bij de Rijkswacht, spijtig genoeg enkele jaren geleden overleden bij een ongeval in de bergen samen met zijn dochter, brachten mij toen op andere gedachten. Vader Claus was vroeger officier geweest in de School en één der grote animatoren destijds van de Eerste Vrijdag, vandaar de inzet van zijn zoon Nicky voor het verder behouden van dit gebeuren.
- De Eerste Vrijdag nieuw systeem werd dan gedurende twee jaar georganiseerd in het zaaltje van Den Bril. Wilfried De Voeght, destijds Voorzitter van de Lierse Raad voor Cultuur en Culturele Vrijetijdsbesteding en ook lid van de Eerste Vrijdag, was bereid elke maand voor de catering te zorgen, wat hij met heel wat liefde en opoffering gedaan heeft gedurende twee jaar. Omdat na twee jaar deze toestand niet meer houdbaar was, was het verder leven van de Eerste Vrijdag terug in gevaar. Er werd toen beslist om een bestuur te vormen met ikzelf als voorzitter, Bruno hazenbosch, Willy Van De Peer, commisssaris Nijlen Fons Sebreghts en ik denk ook Willy Baeke (hier vergeet ik misschien één of twee personen). Al snel zorgde, ik dacht Willy Van De Peer, voor een nieuw onderkomen nu in De Fortuin.
- Na enkele jaren moest men weer een andere locatie opzoeken, het werd Het Elzenhof .
- Als laatste en huidige en prima locatie kwam weer enkele jaren later het Hof van Aragon.
- Bevelhebbers van de school
- Majoor Devrieze 1955 stichting van de school
- Kolonel Bastijns 1956 opvolger van de overleden Majoor Devrieze
- Luitenant-Kolonel Daene
- Luitenant-Kolonel Waer
- Luitenant-Kolonel Gils
- Luitenant-Kolonel De Wulf
- Luitenant-Kolonel Marinus
- Laatste bevelhebber van de school : Majoor Van Elsen
- Sluiting van de school juni 1998
- Voorzitters van de "Vriendenkring Eerste Vrijdag"
- Juli 1998 oprichting van de VRIENDENKRING"EERSTE VRIJDAG"
- Eerste voorzitter van deze kring : Majoor b.d. Willy Van Elsen van 1998 tot 2004
- Luitenant-kolonel b.d. Eric De Vuyst van 2004 tot 2009
- Willy Van de Peer van 2009 tot 2012
- Maurits De Smedt vanaf 2012